ІНТЕРВЬЮ ДИРЕКТОРА КІРОВОГРАДСЬКОГО РЕГІОНАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ДЕРЖМОЛОДЬЖИТЛА ЩОДО ДІЇ ПРОГРАМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МОЛОДІ ЖИТЛОМ

Наприкінці 2017 року - депутати Кіровоградської  обласної ради прийняли  Програму забезпечення молоді житлом на 2018-2022 рр. 

Про особливості та нюанси програми розповів  директор Кіровоградського регіонального управління державної спеціалізованої фінансової установи  "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву" Артем Погребнюк.

- Пане Артеме, Ви приступили до виконання своїх обовязків кілька місяців тому, який багаж отримали від попереднього керівництва Фондом?

- Арештовані рахунки, проблемні обєкти, немала черга людей, які чекають на житло, - це те, що перейшло нам у спадок. Але оптимізму додає те, що  є досвідчена команда і бачення, як це все вирішити.

Коли на сесії обласної ради я звертався до депутатів з проханням проголосувати за Програму (я над нею працював не один місяць), то апелював до кількох факторів. Найперше - це те, що нам конче  необхідно зрушити з мертвої точки сферу житлового будівництва і починати  вирішувати проблему житла мешканців Кіровоградщини(На квартирній черзі стоїть близько восьми  тисяч сімей!). Це у свою чергу заохотить інвесторів, молодь залишатиметься в області, бо буде де жити. Така проста логіка.

Фонд діє в Кіровоградській області більше пятнадцяти років, і за цей час в  рамках програми пільгового молодіжного житлового кредитування з державного бюджету було отримано майже 20 мільйонів гривень, разом  із грішми з обласного бюджету та статутного капіталу Фонду це дозволило надати пільгові кредити 337 молодим сімям. Наприклад, у 2003-2007 роках Кіровоградщина була на другому  місці після Києва за кількістю збудованого житла. Потім через брак коштів Програму перестали фінансувати, але згодом вона відновилв свою роботу. Так у 2012 році був зведений 20 квартирний  будинок по вул. Академіка Корольова,9-А, у 2013-му- 28 квартирний будинок по вул. Жадова,22 к.1, по вул. Архангельській,26. Побудували обєкти у м. Світловодську, Олександрії, Новгородці, Бобринці, Компаніївці.

Останні три рокиПрограма не діяла через брак коштів. Порівняйте - у 2017 році в обласному бюджеті на надання кредитів молодим сімям на придбання житла було передбачено всього 415 тисяч гривень. Цих грошей вистачило на надання всього одного кредиту. (У минулому  році Кіровоградщина  зайняла останню позицію серед усіх областей по коштах, вилілених із обласного бюджету на надання пільгових кредитів молодим сімям. Перше місце  зайняла Миколаївська, де було виділено більше 26 млн.грн.)

- Ви вже маєте план, як вивести із "депресії" регіональне управління?

- Плани - робота з інвесторами, залучення приватного капіталу. Вже найближчим часом ми плануємо сісти за круглий стіл із будівельними  компаніями, які мають ліцензії Мінрегіонбуду, щоб чітко знати, хто з них може бути нашими партнерами.

- Це означає, що не кожен забудовник може співпрацювати з Фондом?

- Так, щоб брати участь у Програмі, будівельна компанія  повинна отримати ліцензію у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

- Важко відразу навести приклади обєктів, які зараз будуються в Кропивницькому. Один із розпіарених - новобудова на Ковалівці. З нею може працювати Ваш Фонд?

- Наскільки мені відомо, на цей час житловий комплекс "Ковалівський" не перебуває у переліку Мінрегіонбуду як той, що має ліцензію. Є одна фірма у Світловодську, яка отримала ліцензію на продаж квартир. Тобто відсутність ліцензованих фірм - це ще одна серйозна проблема.

- Поясність детальніше механізм дії Програми.

- Якщо говорити про саме молодіжне житлове будівництво, то особі, яка звертається до нас, має бути не більше 35 років - це найперша умова. Їй дається пільгове довгострокове кредитування (на 30 років) на рахунок бюджетних коштів.  Частину коштів сплачує сімя, частину - держава. Про всі  типи фінансування детальніше можна дізнатися за телефоном 0522-32-08-62 або на сайті  kg.molod-kredit.gov.ua. До речі, у цьому році працівники регіонального управління  вже проконсультували півсотні людей.

- Чи можуть розраховувати на  жителі районів?

- Звичайно. Наступний етап, над яким ми вже працюємо - це затвердження аналогічних програм на рівні районних центрів. Ми вже отримали  листи підтримки  від міського голови  м. Олександрії- Степана Цапюка, готові до співпраці у Світловодську, Знамянці. Я вневнений, що в кожному районі  є незавершені обєкти, які можна було б ввести в експлуатацію  за рахунок Програми. Свіжий приклад - обєкту у Петрівському районі. Ми намагаємося вирішити це питання з місцевою владою, яка готова брати участь у програмі або викупити ту частку, яка належить Фонду, і добудувати  соціальний гуртожиток.

- За якої умови можна оминути чергу?

- Нині в загальній черзі  перебуває 57 сімей, у спеціальній (внутрішньо-переміщені особи, учасники АТО та інші особи, що належать до пільгових категорій) - 11. Тільки якщо людина, яка стояла перед Вами, офіційно відмовилась від права на обєкт, Ви можете зайняти її місце. У нашій практиці був випадок, коли люди відмовилися від квартири у будинку по вулиці Жадова, бо їх не влаштовував район. Зараз існує електронна черга, електронний журнал відвідування, на сайті можна побачити детально, на якій стадії готовності документи.

- Коли перша сімя отримає квартиру за цією програмою?

- Важко прогнозувати. Реалізація програми дозволить побудувати або придбати 3750 квадратних мертів житла, це дасть змогу забезпечити житлом орієнтовано 55 молодих сімей. Сподіваємося, що старт буде успішним ів наступному інтервю ми будемо говорити про успіхи.