СЕРГІЙ КОМНАТНИЙ: ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УКРАЇНЦІВ ЖИТЛОМ ПОТРЕБУЄ УВАГИ ДЕРЖАВИ

  Сергій Комнатний - Голова правління Держмолодьжитла.

Стан реалізації державних житлових програм, який існує сьогодні, вимагає відвертої розмови із суспільством. Без такого діалогу чимало  питань залишаються без відповіді, і це змушує людей керуватися припущенями і емоціями.

  Забезпечення власним житлом - одне з найбільш важливих питань з числа тих,  що визначають благополуччя громадян. Реалізація житлових програм вирішує подвійну задачу: сприяє розвитку будівельної галузі, яка є локомотивом економіки, і дає реальну  можливість українцям покращити житлові умови, забезпечити свої родини комфортним житлом і не шукати кращої долі на чужині.

   Наші  спільні дії з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства мають на меті активізацію виконання державних житлових програм. Позиція віце-премер-Міністра України - міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, висловлена публічно, дає підставі сподіватися, що це питання  почне вирішуватися на користь сотень тисяч людей, які хотіли б спертися на плече держави у придбанні власного житла.

 Державний фонд фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який минулого року відзначив чверть століття своєї діяльності, готовий відновити активну стадію реалізації житлових програм.

    Вже кілька років в умовах недостатнього фінансування житлових програм з державного бюджету Держмолодьжитло провадить системну роботу, спрямовану на те, щоб виправити ситуацію. Так, минулого року в рамках ухваленої Стратегії розвитку нами  внесені до міністерства пропозиції щодо програми молодіжного житлового кредитування.  Ми ставили перед собою завдання відобразити вимоги сьогодення, зокрема, надати додаткові соціальні переваги для учасників АТО і переселенців, і водночас врахувати світову практику у встановленні вимог до учасників житлових програм. Ми ініціювали:

- скасування необхідності перебування на квартирному обліку  як обовязкової умови участі у програмі;

зменшення розміру нормативної площі та інші пропозиції.

  Слід зазначити, що модернізація програми молодіжного кредитування вже триває. Частину намічених планів  виконано, а інша частина напрацювань перебуває на розгляді в Мінрегіоні. Так, за ініціативою віце-премєра Г.Зубка учасники АТО отримали змогу брати участь у програмі поза чергою.

     Щодо програми "Доступне житло", то 20 вересня 2017 року  уряд ухвалив розроблену нашими фахівцями спільно з Мінрегіоном постанову №708, якою суттєво спрощено умови участі людей у програмі.

      Розроблено і спрямовано до міністерства низку ініціатив:

      - виключення Міжвідомчої комісії з процедури відбору обєктів для участі у програмі"Доступне житло". Без жодних сумнівів обирати  собі житло повинна сама людина, а не чиновник!

     - встановлення критеріїв для забудовників, які обираються громадянами самостійно (відповідність законодавству; строк будівництва не більше року з моменту підписання договору  громадянином; вартість 1 кв.м житла, що купується, не має бути більшою за граничну);

    - щомісячний звіт Держмолодьжитла перед комісією Мінрегіону про стан реалізації програми;

     - встановлення додаткової вимоги до учасників програми - відсутності у власності житла протягом останніх 3 років;

     - встановлення обмеження щодо відчуження житла, придбанного в рамках реалізації програм протягом 3 років після реєстрації права власності та інші пропозиції.

     Ми зробили роботу Фонду прозорою - і так буде надалі. Запроваджуємо практику нульової толерантності до корупції в роботі установи. Рухаємося до відкритості процедур відбору і моніторингу будівельнних компаній, які беруть участь у житлових програмах, що фінансуються із державного та місцевих бюджетів. Не менш важливе завдання - прозорий доступ громадян до державної підтримки на будівництво та придбання  житла і житлового кредитування. Забезпечили людям можливість зареєструватится для участі в програмі "Доступне житло" через інтернет - сайти регіональних управлінь Держмолодьжитла.

    Ведемо активний і конструктивний діалог з громадкістью. Започаткували діяльність Громадської ради.

    Протягом останнього року суттєво посилилася робота Фонду з органами місцового самоврядування. Держмолодьжитло довело свою спроможність бути ефективним партнером територіальних громад. Результатом співпраці є той факт, що левова частка  житла, яке купують  сьогодні люди за підтримки влади, - це житло саме  за місцевими програмами. Вони активно  реалізуються в Харкові, черкасах, Полтаві, Ужгороді, Миколаєві, Херсоні, Вінниці, Житомирі та інших містах і регіонах.

    2017 рік започаткував системну співпрацю Фонду з міжнародними інституціями - ООН, Радою Европи та іншими організаціями. На міжнародних конференціях і "круглих столах" керівництво Фонду ознайомлює міжнародну спільноту зі станом і перспективами житлових програм в Україні. Наголошуємо на тому, що сьогодні в нашій державі немає системної альтернативи  житловим програмам, які впроваджує Держмолодьжитло.

   Провадимо постійну роботу з органами державної влади і місцевого самоврядування. Налагодили ділові відносини  з профільними комітетами Верховної Ради України. Це дало змогу зробити умови програми "Доступне житло" більш зручним для учасників АТО і внутрішніх переселенців. Зараз у парламенті на розгляді перебуває низка законопроектів, які передбачають суттєве, в рази  збільшення фінансового забезпечення житлових із державного бюджети країни. Сподіваємося на їх ухвалення народними депутатами.

     Намагаємося залучити кращих фахівців до роботи в Держмолодьжитлі. Скажу відверто:робити це непросто, адже розмір зарплат в установі - нижчий за середній по ринку фінансових послуг (до речі, відповідні дані не є "закритими" і були надані членам Громадської ради при Фонді у березні під час її засідання). При цьому ми забезпечуємо найбільш низку ціну  адміністрування кредитного портфелю порівняно з банківськими установами.

      На завершення - тезово про результати нашої діяльності.  З 2017 року через програми Держмолодьжитла забезпеченно житлом 568 сімей по всій державі. Це 1562 громадян, серед яких - 154 родини учасників АТО, 65 сімей внутрішньо переміщених осіб. Залучено в галузь 392 млн грн інвестицій, з них 171 млн грн - кошти місцевих бюджетів.

      А вже за місяці 2018 року укладено 117 договорів з громадянами на придбання житла. З них за кошти державного бюджету - 1, місцевих бюджетів - 85, статутного капіталу Держмолодьжитла -  31 договір.

    Подальший розвиток і впровадження житлових програм - наше амбіційне завдання, реалізація якого вбачається можливою за підтримки державної влади. Наші цілі з Міністерством регіонального розвитку - спільні. І я переконаний, що разом ми досягнемо результату і сприятимемо реалізації права громадян на власне житло.